ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΕΡΓΟ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ μέσα από τα Υπουργεία
Ανέλαβε την ευθύνη της διαχείρισης του Β΄ΚΠΣ σε μια κρίσιμη καμπή της πρώτης εφαρμογής του, όταν ακόμα υπήρχαν προβλήματα από το ανεκτέλεστο μέρος του Α΄ΚΠΣ. Επισκέφθηκε εντός διμήνου όλες τις Γενικές Γραμματείες της Περιφέρειας και τις κινητοποίησε στα θέματα ωρίμανσης των έργων και απορροφητικότητας των πόρων.
Κύριο επίσης μέρος του τομέα ευθύνης του υπήρξε η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η μεγέθυνση των Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Σε θεσμικό επίπεδο σε συνεργασία με τους συμβούλους του Πρωθυπουργού Λούκα Κατσέλη και Τάσο Γιαννίτση και σε συνεργασία με το νομικό κ. Σωτήρη Φέλιο συνέταξαν και προώθησαν στη Βουλή τα σχέδια νόμου:
α. Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης του ΚΠΣ (Μ.Ο.Δ.), η οποία έμελε να παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη διαχείριση του τρέχοντος Β΄ΚΠΣ, αλλά και στην προετοιμασία και διαχείριση του Γ΄ΚΠΣ.
β. Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛ.Κ.Ε.), το πρώτο one stop κέντρο προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Σημαντική πρέπει να θεωρείται και η αποδοχή των κοινοτικών και υπηρεσιακών προτάσεων για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Ποιότητας και Ελέγχων για τον έλεγχο της ποιότητας των εκτελούμενων έργων (ΕΣΠΕΛ).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του δημιούργησε (1995) την πρώτη ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των στρατηγικών στόχων του Γ΄ΚΠΣ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε στην Επιτροπή Μεγάλων Έργων της Κυβέρνησης, όπως επίσης και σε όλες τις διϋπουργικές επιτροπές οικονομικών θεμάτων της Κυβέρνησης.
Ανέλαβε την ευθύνη της φορολογίας, του Ελέγχου και των Επιθεωρήσεων, της Εκπαίδευσης, της ΥΠΕΔΑ η οποία μετεξελίχθηκε σε ΣΔΟΕ, της Πληροφορικής και της Μηχανογράφησης, του Διοικητικού και της Οργάνωσης, καθώς επίσης και την εποπτεία του ΟΔΔΥ και της Διώρυγας Κορίνθου Α.Ε.
Κυριότερα σημεία του έργου του είναι:
- Η εισαγωγή ενός Αντικειμενικού Συστήματος Φορολόγησης
- Η βελτίωση της κλίμακας φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων
- Βελτίωση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών.
- Αυξήσεις αφορολόγητων ορίων και ποσών για μια σειρά δράσεων
- Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις εκτός Α.Ε. και Ε.Π.Ε. (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) (Ν.2386/96)
- Απλοποίηση - μηχανογράφηση των φορολογικών εντύπων. Πρόταση για την κατάργηση των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους
- Απλοποίηση του συστήματος έκδοσης αδειών και μεταβίβασης αυτοκινήτων
- Καθιέρωση Οικονομικού και Φορολογικού Ισολογισμού
- Νέο σύγχρονο και δίκαιο σύστημα ποινών, ενιαίο για όλες τις φορολογίες.
- Φορολογικό πιστοποιητικό από Ορκωτούς Ελεγκτές.
- Ειδικό Φορολογικό καθεστώς για νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων
- Ειδικά κλαδικά προγράμματα ελέγχου κατά κλάδο και υποκλάδο
- Διεξαγωγή κλαδικών ελέγχων
- Έλεγχος Ομίλων εταιριών
- Νομική κάλυψη ΔΟY
- Επίλυση θεμάτων ΤΑΧΙS και εισαγωγή του στη Β΄φάση
- Ειδικό Πιστοποιητικό Φορολογικού Ελέγχου.
- Πρόταση δημιουργίας ελεγκτικών έργων
- Ανάπτυξη δραστηριοτήτων ΣΔΟΕ με τη βοήθεια του IRS, με το οποίο υπεγράφη διετής συμφωνία.
- Ανάπτυξη του ESKORT για τον έλεγχο του ΦΠΑ
ΜΙΑ ΓΟΝΙΜΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στα χρόνια αυτά κατέστρωσε και πέρασε, στα πλαίσια της Agenda 2000, τους στρατηγικούς και πολιτικούς στόχους της Γεωργίας της Νέας Χιλιετίας στην Ανάπτυξη της Υπαίθρου. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η χώρα μας συγκρότησε για πρώτη φορά μια μακρόχρονη εθνική στρατηγική για τη Γεωργία και εισήγαγε την έννοια «Ανάπτυξη της Υπαίθρου», η οποία πλέον καθιερώθηκε ως το πλέον σημαντικό άθροισμα πολιτικών για την περιφερειακή Ελλάδα.
1. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η συμφωνία για την Ελλάδα της Agenda 2000, η οποία κατοχύρωσε πολιτικές και πόρους για τη Νέα Γεωργία 2000-2006.
2. Η απόκτηση μέσα από τις δράσεις της Agenda 2000 και των δράσεων του Γ΄ Κ.Π.Σ., ποσού 11 τρις. Δρχ. για την Ελληνική Γεωργία για την περίοδο 2000-2008.
3. Η ψήφιση του νέου νόμου για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, με τον τίτλο "Νόμος Αλέξανδρος Παπαναστασίου", ο οποίος ανανέωσε και ενδυνάμωσε την επιχειρηματική λειτουργία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
4. Η ψήφιση του νέου νόμου για την αγροτική έρευνα στην Ελλάδα με τομείς κλάδους και περιφερειακή διάρθρωση.
5. Η ψήφιση του νέου νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας (Νόμος ΗΣΙΟΔΟΣ).
6. Η υπογραφή της Συνθήκης κατά της Ερημοποίησης. Ψηφίστηκαν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση.
7. Η ανάπτυξη σύγχρονης αγροτικής διπλωματίας. Η συγκρότηση του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας Βαλκανικών χωρών και του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας Μεσογειακών χωρών. Η επίσκεψη στην Τουρκία υπήρξε η πρώτη επίσκεψη Ελληνα Υπουργού Γεωργίας στην χώρα αυτή. Του απενεμήθη το βραβείο ειρήνης και φιλίας "ΙΠΕΚΤΣΙ"
8. Η πολιτική για τους υδατικούς πόρους. Συγκρότησε συγκεκριμένο σχέδιο μικρών και μεσαίων έργων καθώς ανάκλησης νερών από επεξεργασία λυμάτων βιολογικών καθαρισμών.
9. Το θεσμικό πλαίσιο της στροφής της Ελληνικής Γεωργίας στην Ποιότητα και την ίδρυση μηχανισμού Πιστοποίησης Γεωργικών Προϊόντων. Ψηφίσθηκε το θεσμικό πλαίσιο βιολογικής γεωργίας και πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων.
10. Η συνολική επεξεργασία των πολιτικών του Γ΄ Κ.Π.Σ., των Πρωτοβουλιών των εφαρμοστικών τευχών, της Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου. Εγκαταστάθηκαν όλες οι προβλεπόμενες αρχές και εκδόθηκαν όλα τα τεύχη εφαρμογής και οι αναγκαίες διατάξεις.
11. Η λειτουργία του πρώτου αυτόνομου Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων.
12. Η λειτουργία του πρώτου Οργανισμού Πιστοποίησης Γεωργικών Προϊόντων στην Ελλάδα.
13. Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ.
14. Η λειτουργία του πρώτου Οργανισμού ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της αγροτικής γής.
15. Η διατήρηση σχέσεων συνεργασίας με το αγροτικό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα και η αποφυγή ακραίων καταστάσεων επί 3 χρόνια.
16. Η δημιουργία αποκεντρωμένου Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, σε νομαρχιακό, περιφεριακό και εθνικό επίπεδο.
17. Η δημιουργία του πρώτου αγροτικού τηλεοπτικού καναλιού (4 εποχές).
18. Η παραχώρηση των περιαστικών δασών, αλσών, κήπων κ.λ.π. στους ΟΤΑ.
19. Η θεσμική κατοχύρωση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Ψηφίσθηκε ο νόμος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα οργάνωσης παραγωγής, μεταποίησης κλπ κατα προϊόν.
20. Η διασφάλιση της Υγείας, της Ποιότητας, του Περιβάλλοντος μέσα από ευρωπαϊκές και διεθνείς διατροφικές κρίσεις. Αντιμετώπιση του φαινομένου των "τρελών αγελάδων", των μεταλλαγμένων κλπ. με απόλυτη επιτυχία.
21. Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων. Ενας μηχανισμός ο οποίος ανα 15θήμερο καταγράφει και αναλύει τις διαφορές μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
22. Η προώθηση σειράς μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Μειώσεις ΦΠΑ, φόρων, αυξήσεις επιδοτήσεων, ΕΦΚ πετρελαίου κλπ.
23. Η ψήφιση νέων θετικών κανονισμών για τα ελληνικά συμφέροντα για το Λάδι, Βαμβάκι, Οπωροκηπευτικά, Κρέας κλπ.
24. Η ίδρυση ανωνύμων εταιριών για την προώθηση του Αγροτουρισμού και των Αγροεξαγωγών.
25. Η συγκρότηση του πλαισίου πολιτικών για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.
26. Εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και ίδρυση της "Αγροτικής Εστίας" η οποία δίδει τη δυνατότητα ταξιδιών αναψυχής και συμμετοχής σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των αγροτών.
Κατά τη διάρκεια της 20μηνης θητείας του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο Γιώργος Ανωμερίτης επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο του οποίου συνοπτικά τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα :
1. Προήδευσε του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εργασίες του οποίου η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Loyola de Palacio χαρακτήρισε «εξαιρετικές» και «αριστούργημα».
Για την Προεδρία και τα αποτελέσματά της υπάρχει χωριστή σελίδα, στο τέλος του τμήματος αυτού.
2. Προώθησε και κατοχύρωσε στο κοινοτικό λεξιλόγιο την έννοια της «ποιοτικής ναυτιλίας», η οποία και αποτελεί τη βάση των πολιτικών για μια Εθνική Στρατηγική για τη Ναυτιλία.
3. Πρότεινε και πραγματοποίησε το πρώτο στην ιστορία της Ε.Ε. ʼτυπο Συμβούλιο Υπουργών επί πλοίου.
4. Επετεύχθη μετά από καλά οργανωμένη προσπάθεια και διπλωματικές παρεμβάσεις η εκλογή ως Γενικού Γραμματέα του Ι.Μ.Ο. (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού) του έλληνα κ. Ευθυμίου Μητροπούλου. Η εκλογή αυτή είναι η πρώτη εκλογή έλληνα σε θέση Γενικού Γραμματέα διεθνούς οργανισμού από το 1945 και η πρώτη στον Ι.Μ.Ο. από της ιδρύσεως του.
5. Εισήγαγε και ψηφίσθηκε στη Βουλή Ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.»
6. Εισήγαγε και ψηφίσθηκε στη Βουλή ο Ν. 3153/2003 για τη ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας Υ.Ε.Ν. Μεταξύ των κύριων θεμάτων του νόμου αυτού συγκαταλέγονται :
- η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης
- η δυνατότητα χρησιμοποίησης της τηλεκπαίδευσης
- η δυνατότητα παροχής κατάρτισης και επιμόρφωσης και από ιδιωτικούς φορείς (σχολές Ν.Ε.Κ.Ε.)
- η δυνατότητα απόκτησης πτυχίου ΚΕΣΕΝ και από τις Α.Ε.Ν.
- θέματα φοίτησης αλλοδαπών ναυτικών στις Ν.Ε.Κ.Ε.
- καθιέρωση κλάδου Αξιωματικών Οικονομικού στο Λιμενικό Σώμα
- Δυνατότητα απόσπασης προσωπικού Υ.Ε.Ν και νομικών προσώπων που εποπτεύει.
- Μεταφορά του προσωπικού της Εστίας Ναυτικών και μονιμοποίησή του
- Παροχή συντάξεων ΝΑΤ αμέσως μετά την αίτηση του συνταξιούχου.
- Καθιέρωση νέου απελευθερωμένου καθεστώτος μεταφοράς ταχυδρομικών αντικειμένων.
- Ειδική διαδικασία απομάκρυνσης ναυαγίων από λιμένες.
- Καθιέρωση αυστηρότερων ποινών στους δουλεμπόρους, οι οποίοι μεταφέρουν λαθρομετανάστες με πλοία (ισόβια-κάθειρξη)
- διάθεση στις λιμενικές αρχές των μεταφορικών μέσων τα οποία κατάσχονται.
- Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής, το οποίο θα συνέρχεται ετησίως και θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
- Η δυνατότητα βύθισης πλοίων, ναυαγίων κ.λ.π. με σκοπό τη δημιουργία πυρήνα υποθαλάσσιας ζωής ή την εκπαίδευση και ξενάγηση αυτοδυτών.
- Η καθιέρωση αλκοτέστ σε κυβερνήτες ή χειριστές μικρών σκαφών
- Η δυνατότητα υποθαλάσσιας περιήγησης με υποβρύχιο σκάφος για αναψυχή.
7. Προώθησε στα Ευρωπαϊκά Οργανα το αίτημα για την εγκατάσταση του οργανισμού EMSA στον Πειραιά.
8. Εισήγαγε στη Βουλή και στήριξε αργότερα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το σχέδιο Νόμου « Ναυτιλακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής»
9. Εισήγαγε και ψήφισε στη Βουλή σχέδιο Νόμου περί Ναυτικής Εταιρείας (Ν. 2987/2002). Μεταξύ άλλων
διατάξεων στο νόμο αυτό ψηφίσθηκαν και τα ακόλουθα:
- Η δυνατότητα επανεργασίας των συνταξιούχων ναυτικών, η οποία θα γίνεται με παράλληλη λήψη της σύνταξης τους και εγγραφής νέας θαλάσσιας υπηρεσίας.
- η καθιέρωση ειδικών όρων για την κατασκευή του κτιρίου του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη του Ο.Λ.Π. και της Βάσης ελλιμενισμού και συντήρησης σκαφών Λιμενικού Σώματος στην Ελευσίνα
10. Σύστησε και προώθησε την «Ένωση Λιμένων Ελλάδος» (ΕΛΙΜΕ)
11. Εφάρμοσε με επιτυχία τα δύο πρώτα χρόνια του νέου καθεστώτος της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών θαλάσσιων ενδοεπικοινωνιών προώθησε ένα νέο ναυλολόγιο, νέο καθεστώς εκπτώσεων, και τις πρώτες αναγκαίες ρυθμίσεις λειτουργίας του νέου καθεστώτος.
12. Εφάρμοσε το νόμο για τη δημιουργία Ανώνυμων Εταιριών Λιμένων, Γενικής Γραμματείας Λιμένων και το πέρασμα στους ΟΤΑ των Λιμενικών Ταμείων.
13. Κατέθεσε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής το πρώτο σχέδιο νόμου για τις καταδύσεις και τον καταδυτικό τουρισμό.
14. Οργάνωσε και προώθησε το πρόγραμμα του Ολυμπιακού σχεδιασμού « Πειραιάς Ολυμπιακή Πόλη »
15. Επόπτευσε τη διαδικασία ανάθεσης και προόδου 69 έργων στο λιμάνι και την πόλη του Πειραιά, συντονίζοντας 22 Υπουργεία και φορείς.
16. Ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου, μέσα σε ένα καινούργιο σταθερό μέχρι το 2007 φορολογικό καθεστώς (μείωση έως 40% επί του φόρου τον οποίο πλήρωνε το πλοίο το 1974). Η φορολογία πλοίων έτσι διαμορφώθηκε στο μέσο επίπεδο φορολογίας των τριών κυρίων ανταγωνιστών. (Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία)
17. Εισηγήθηκε και επέμεινε στην αύξηση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων των ναυτικών και πολλών άλλων οικονομικών θεμάτων της ναυτεργασίας
Έτσι :
- Οι κύριες συντάξεις αυξήθηκαν από το 60% του ονομαστικού μισθού στο 70% του πραγματικού μισθού.
- Ενσωματώθηκε για όλους το επίδομα των Κυριακών.
- Αυξήθηκαν οι κατώτερες συντάξεις του ΚΕΑΝ.
- Το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης αυξάνεται από 1% σε 1,5% με ανώτατο ποσοστό το 30% του μισθού.
- μειώθηκε η φορολογία των ναυτικών στο 3%
- μειώθηκε η φορολογία των αξιωματικών στο 6%
- αυξήθηκαν τα επιδόματα ανέργων ναυτικών κατά 31%
- Μειώθηκε η θαλάσσια υπηρεσία για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από 5 σε 3 έτη.
Οι αυξήσεις οι οποίες δόθηκαν στις συντάξεις για τη μέν κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 76% έως 90% και για τις επικουρικές σε 164% έως 179%. Η κύρια σύνταξη (70%) μαζί με την ανώτερη επικουρική (30%) θα ισοδυναμεί αθροιστικά μέχρι το 2007 με το ύψος του μισθού!
18. Στο Λιμενικό Σώμα, τα έτη 2001-2003 επιλύθηκαν τα σημαντικότερα θέματα του προσωπικού μεταξύ των οποίων τα κορυφαία θέματα
(α) Ωραρίου εργασίας
(β) Τοποθετήσεων και Μεταθέσεων
(γ) Εκπαιδευτκό Σύστημα
(δ) εισαγομένων Λιμενοφυλάκων σε ΣΔΥΠΣ (ποσοστό 60%)
(ε) Ακαδημίας Λ.Σ.
(στ) κτιριακές υποδομές
(ζ) νέες προσλήψεις 2.500 ανθρώπων
(η) Όρια ηλικίας και σχολές
(θ) κύρωση κανονισμού ΕΔΕ
(ι) Κύρωση κανονισμού περί κατανομής προσωπικού
(ια) Καθορισμός νέων έδρων Ναυτιλιακών Ακολούθων
(ιβ) Π.Δ. για τις εκθέσεις αξιολόγησης
(ιγ) 5 νέες θέσεις ιατρών και 35 Οικονομικών
(ιδ) Κύρωση Κώδικα Προσωπικού
(ιε) Γραφείο εσωτερικών υποθέσεων κ.λ.π.
19. Στήριξε και επέκτεινε όλα τα θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών στο ΥΕΝ (VT M.I.S.), VTS, Κοινωνία της Πληροφορίας, εφαρμογή ΑIS, εγκατάσταση δορυφορικών συσκευών σε αλιευτικά και περιπολικά Λ.Σ. (VMS).
20. Διαμόρφωσε και παρουσίασε τη Στρατηγική του ΥΕΝ για μια Εθνική
Λιμενική Πολιτική προωθώντας :
- Το Σχεδιασμό Διευρωπαϊκών Δικτύων (ΤΕΝ)
- Καθιέρωση θαλάσσιων διαδρομών (sea motorways)
- Το πρόγραμμα Marco Polo
- Τις πολιτικές της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων
- Την πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου Κύπρου
- Θέματα λιμενικών τελών
- Όλες τις Κοινοτικές οδηγίες, για απόβλητα, ασφάλεια, ελέυθερη αγορά υπηρεσιών κλπ.
- Εφαρμογή ΠΔΕ για δεκάδες λιμάνια.
21. Προώθησε 20 νομοθετικές παρεμβάσεις (Π.Δ., ΚΥΑ, Συνθήκες) για την
Προστασία του θαλάσσιου Περιβάλλοντος
22. Προώθησε την υπογραφή Ναυτιλιακών Συμφωνιών με Ουκρανία, Συρία,
Λετονία, Κύπρο και Μάλτας.
23. Προωθήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών, μεταξύ των οποίων:
- 3 πλοία ανοιχτής θαλάσσης
- 15 ταχύπλοα περιπολικά
- 16 παράκτια ταχύπλοα περιπολικά
- 12 πνευστά περιπολικά
- 1 ναυαγοσωστικό-περιπολικό
- 3 περιπολικά κρούσης
- 134 περιπολικά οχήματα τύπου ΤΖΙΠ 4x4
- 125 περιπολικά οχήματα επιβατών
- 10 οχήματα μεταφοράς αστυνομικών σκύλων
- 60 διαφόρων τύπων οχήματα
- 5 ελικόπτερα και τέλος
- όλες τις ετήσιες προμήθειες ειδών του Λ.Σ.
24. Στα θέματα Αστυνομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας
- Το ΥΕΝ χειρίσθηκε την κρίσιμη φάση της πρώτης ημέρας της εξάρθρωσης της 17Ν, παρεμβαίνοντας άμεσα εντός του Λιμένος Πειραιώς στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού.
- Μειώθηκε το 2002 η λαθρομετανάστευση με πλοία κατά 40% χάρις στη νέα πολιτική «αποπομπής η διάσωσης»
- προετοιμάσθηκε το σύστημα Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 σε λιμάνια και πλοία
- οργανώθηκε η διεθνής επιχείρηση ΤΡΙΤΩΝ
25. Υπέγραψε 130 νομοθετικές παρεμβάσεις (σχέδια νόμων, Π.Δ. ΚΥΑ, 7.020 θέματα αλληλογραφίας και απάντησε σε 1.026 ερωτήσεις βουλευτών.
26. Προετοίμασε και παρέδωσε στη νέα πολιτική ηγεσία 35 θέματα για εφαρμογή, όπως η τηλεϊατρική στα πλοία, το νέο οργανόγραμμα του ΥΕΝ, το σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ), το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Οίκου Ναύτη, τις προτάσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο, το β΄πακέτο ανταγωνιστικότητας, τα ώριμα θέματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, την εισαγωγή του ΟΛΠ στο ΧΑΑ κλπ.
Αποχωρώντας από το ΥΕΝ ο Γ. Ανωμερίτης μεταξύ άλλων τόνισε, δίδοντας και το στίγμα των ενδιαφερόντων του, για την Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.
Για το έργο του αυτό όλοι οι φορείς της ναυτιλίας και της ναυτεργασίας τον τίμησαν σε ειδική εκδήλωση του Propeller Club of USA "ως τον καλύτερο υπουργό που πέρασε ποτέ απο το ΥΕΝ"