Εθνική Κτηματική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. (ΕΚΤΕ), 1987-1989. Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων Α.Ε. (ΟΑΕ), 1985-1987. Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ και Αγροτική Ζωής Α.Ε., 1982-1989. Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ), 1975-1983.
|
|
Με τους επικεφαλής των Κρατικών Ασφαλιστικών Εταιριών, Νίκο Οθωναίο, Νίκο Κροντηρά, Παύλο Νικολαΐδη και Ανδρέα Βαληράκη |
Με τον Κώστα Σημίτη, Υπουργό Γεωργίας της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 1981-85, κατά την διάρκεια των εγκαινείων της Αγροτικής Ασφαλιστικής.(1983) |
Εθνική Κτηματική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. (ΕΚΤΕ), 1987-1989
Ο Γιώργος Ανωμερίτης εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΕΚΤΕ) τον Ιούνιο του 1987 παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1989.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του προχώρησε σε αλλαγή του Οργανωτικού και λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας, την επέκταση του δικτύου της, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, νέα πολιτική προβολής και επανίδρυση του μηχανογραφικού και εκπαιδευτικού της συστήματος. Στη διάρκεια της θητείας του η ΕΚΤΕ γνώρισε ιδιαίτερη προβολή και κερδοφορία.
Οι κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε ex oficio μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ, Πρόεδρος της "Κτηματικής Επενδύσεων Α.Ε." της "Ασφαλιστικοί Πράκτορες ΕΚΤΕ", της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Α.Ε. κ.λπ.
Υπήρξε, τέλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η αποχώρησή του από τη διοίκηση της Τράπεζας συνοδεύτηκε από σειρά μεθοδευμένων διώξεων στα πλαίσια και της εκστρατείας σκανδαλολογίας του 1989, από τις οποίες μετά από πολύχρονες δίκες απαλλάχθηκε ή αθωώθηκε.
Η περίοδος Ανωμερίτη για την ΕΚΤΕ έχει μείνει στην ιστορία της Τράπεζας, ως η πιο δημιουργική περίοδος ανάπτυξής της.
Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων Α.Ε. (ΟΑΕ), 1985-1987
Ο Γιώργος Ανωμερίτης εξελέγη τον Σεπτέμβρη του 1985 Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων Α.Ε. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το Δεκέμβριο του 1996, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του ΟΑΕ.
Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Απρίλιο του 1987. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε στενή συνεργασία με τον ʼγι Χρύση και τα στελέχη του Οργανισμού ασχολήθηκε με την οργάνωση και τη λειτουργία του Οργανισμού και με το έμμεσο μάνατζμεντ των Επιχειρήσεών του.
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών βιωσιμότητας των προβληματικών Επιχειρήσεων του Οργανισμού, εισηγήθηκε το κλείσιμο όλων, πλην 6 εταιριών, των λοιπών σε οριστική ή εν λειτουργία εκκαθάρισή τους.
Με άρθρα του (ΒΗΜΑ και ΝΕΑ) έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης του θεσμικού πλαισίου του Ν. 1383/83 και Ν. 2000/91 και δημιουργία νέου πλαισίου εξυγίανσης στο οποίο δεν θα υπάρχει ανάμιξη του ΟΑΕ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων.
Οι κυριώτερες αποφάσεις του περιλαμβάνονται στις εκθέσεις που υπέβαλε στο Υπ. Βιομηχανίας και ΥΠΕΘΟ καθώς και στις ετήσιες εκθέσεις του ΟΑΕ.
Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ και Αγροτική Ζωής Α.Ε., 1982-1989
Ο Γιώργος Ανωμερίτης, εξελέγη μέλος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Ασφαλιστικής ΑΕΕΓΑ το 1982.
Υπήρξε μαζί με τον Λ. Λαμπρόπουλο από τους προτείνοντες τη δημιουργία θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρίας από την ΑΤΕ, η οποία τελικά δημιουργήθηκε το 1981. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το Σεπτέμβριο του 1985. Στην ουσία υπήρξε ο ιδρυτής της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οδήγησε την εταιρία από το μεταβατικό στάδιο της υπαγωγής της στους μηχανισμούς της ΑΤΕ, στην αυτοδύναμη λειτουργία της, διαμορφώνοντας το οργανωτικό μοντέλο, τα λειτουργικά διαγράμματα, πολιτική ανθρώπινου δυναμικού, πολιτική δικτύου και πωλήσεων και την εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος.
Σε όλα τα χρόνια της θητείας του η Αγροτική Ασφαλιστική υπήρξε κερδοφόρος εταιρία. Το 1985 εισηγήθηκε τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρίας για τις ασφαλίσεις ζωής. Έτσι τον Ιούνη του 1985 ιδρύθηκε η Αγροτική Ζωής Α.Ε., της οποίας μετά τη δραστηριοποιήσή της και μέχρι το 1989 υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. της.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αγροτική Ασφαλιστική, εξελέγη και παρέμεινε για 2 χρόνια Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Στατιστικής Αυτοκινήτων. Οι κυριώτερες αποφάσεις του περιλαμβάνονται στους ετήσιους Απολογισμούς των Εταιριών (1982-1989).
Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ), 1975-1983
Υπηρέτησε στη Δ/νση Μελετών και Προγραμματισμού της Α.Τ.Ε. και ως συνεργάτης του τότε διοικητή Αδαμάντιου Πεπελάση από το 1975 έως το 1982.
Έκτοτε παρέμεινε ως εργαζόμενος στην ΑΤΕ, αποσπασμένος σε διάφορες επιτελικές κυβερνητικές θέσεις, μέχρι το 1993, οπότε και παραιτήθηκε, λόγω της εκλογής του ως βουλευτής στη Β' Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πήρε μέρος στη σύνταξη μελετών και ερευνών με συντονιστή τον Λ. Λαμπρόπουλο (μελέτη για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ (M.I.S.), Γεωργικές Βιομηχανίες, κ.λπ.).
Υπήρξε ο πρώτος υπεύθυνος σπουδών του Εκπαιδευτικού Κέντρου ΑΤΕ, συντονιστής εισηγητών, εισηγητής βασικών μαθημάτων και μέλος του πρώτου εκπαιδευτικού συμβουλίου της Τράπεζας. Συμμετείχε σε δεκάδες επιτροπές και σε όργανα θυγατρικών της εταιριών, οι οποίες είχαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της ΑΤΕ και των εταιριών του ομίλου της.
Στη διάρκεια της θητείας του (1975-81) συμμετείχε σε δεκάδες ομιλίες, συνεργασίες για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος, για τον αγροτοτουρισμό, την προσαρμογή της Ελληνικής γεωργίας στο κοινοτικό δίκαιο και για τις γεωργικές βιομηχανίες.
Την περίοδο 1975-76 υπήρξε συνεργάτης του καθηγητή και διοικητή της ΑΤΕ Αδ. Πεπελάση στην ΑΣΟΕΕ στις έδρες της Πολιτικής Οικονομίας και της Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής. Υπήρξε ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος Εκλεγμένος Πρόεδρος των Γενικών Συνελεύσεων Εργαζομένων ΑΤΕ.