Αρχική Θέματα Δημοσιότητας Άρθρα-Ομιλίες-Συνεντεύξεις Φαινόμενο Θερμοκηπίου και Ερημοποίηση 7/2/07

Φαινόμενο Θερμοκηπίου και Ερημοποίηση 7/2/07

Αρθρο του Γιώργου Ανωμερίτη στο "Έθνος"

ΑΡΘΡΟ

Γιώργου Ανωμερίτη - Βουλευτή ΠΑΣΟΚ  Β' Αθήνας

(Εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ 07.02.07)

«Φαινόμενο Θερμοκηπίου και Ερημοποίηση»

Οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές επέφεραν πολλές γενέσεις και μαζικούς αφανισμούς στον πλανήτη μας. Η ίδια η εξέλιξη της ζωής από την Κάμβρια μέχρι τη Νεογενή περίοδο είναι μια διαδικασία φωτοσυνθετικών και κλιματικών ανατροπών, μια σειρά παγετώνων και υπέρθερμων κολάσεων.  Η ίδια η ανάπτυξη του σημερινού ανθρώπου έχει άμεση σχέση με τη μεγάλη κλιματική μετανάστευσή του από την Αφρική, περίοδος η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Όλες όμως οι μεταβολές στο μακρύ ταξίδι της Γης είχαν αιτίες αστρονομικές και εξωγήινες. Είναι η πρώτη φορά που οι κλιματολογικές συνθήκες θα διαταραχθούν με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή του πλανήτη, από ένα έλλογο δημιούργημά του, τον Άνθρωπο.

Όσα καταγράφονται  τούτες τις ημέρες από  διεθνείς  οργανισμούς και επιστήμονες με αφορμή το φαινόμενο  του θερμοκηπίου  και ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν είναι καινούργια. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος δε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα  της ζωής του, τα όσα μακρόχρονα εξελίσσονται.  Στην εποχή όμως της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η πληροφόρηση διαχέεται γρήγορα και οι πολίτες συνειδητοποιούν πιο εύκολα την επερχόμενη απειλή. Οι συνειδήσεις ακόμα και των διαπλεκόμενων με την κερδοσκοπία πολιτικών αφυπνίζονται, αντιλαμβανόμενοι ότι η μεγέθυνση του πλούτου δε βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, αλλά αντίθετα οδηγεί τη Γη σε συνολική καταστροφή. Οι εκθέσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή είναι αποκαλυπτικές.

Η Μεσόγειος και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες περιοχές, οι οποίες θα πληγούν μέσω της ερημοποίησης των γαιών τους. Η εξάντληση της παραγωγικότητας των εδαφών μας και των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων από την αλόγιστη ανθρώπινη δράση, ιδιαίτερα στη γεωργία,  έχει ήδη αρχίσει. Όπως και στο θαλάσσιο  περιβάλλον  με την υπερεκμετάλλευση και επιμόλυνση των θαλασσών μας.

Παρά τις καθησυχαστικές παροτρύνσεις ορισμένων ηγετών του προηγμένου  κόσμου, στην χώρα μας  έχουμε ήδη  δημιουργήσει  το πλαίσιο ενεργοποίησης των δυνάμεων μας.  Την ώρα που κάποιοι ασχολούνται μόνο  με   τα   δάση,  το   μόνο  τομέα  του   φυσικού περιβάλλοντος με πλήρη συνταγματική και θεσμική θωράκιση, κάποιοι άλλοι δημιούργησαν  μια πρώτη επαρκή  νομοθετική  προστασία  για την παραγωγική γη, τους υδατικούς πόρους και το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς τα οποία δεν θα υπάρξουν ούτε δάση, ούτε δένδρα, παρά μόνο μια ερημοποιημένη χώρα.

Η χώρα μας ήδη βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα" του θερμοκηπίου. Οι βροχοπτώσεις  μειώνονται, το 35% των εδαφών μας απειλείται άμεσα με ερημοποίηση, η εντατική γεωργία βιομηχανικών φυτών διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου νερού, η ροή των ποταμών ελαττώνεται,  τα   υπόγεια   αποθέματα   νερού  υφαλμυρώνονται. Την καταστροφική ερημοποίηση των γαιών, θα ακολουθήσει η καταστροφή της διατροφικής μας βάσης, είναι γνωστό ότι πριν διψάσουμε, θα πεινάσουμε.

Σήμερα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας. Ήδη από το 1997 η Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης έγινε νόμος του Κράτους (Ν. 2468/97). Τον Μάρτιο του 2000 δόθηκε στη δημοσιότητα το Προσχέδιο Δράσης, το οποίο συνέταξε η Εθνική Επιτροπή  για την Καταπολέμηση  της  Ερημοποίησης.  Μετά από  ευρύ διάλογο το Σχέδιο κατέστη οριστικό και τον Ιούλιο του 2001 έγινε νόμος του Κράτους (ΚΥΑ 974/27.07.01). Είχα την τιμή ως Υπουργός Γεωργίας να το παρουσιάσω  σε διεθνές  συνέδριο  στο Ζάππειο  στις  17 Ιουνίου 2001,   ημέρα   που    εορτάζεται  η   Παγκόσμια  Ημέρα   κατά   της Ερημοποίησης.

Δυστυχώς έξι χρόνια μετά ελάχιστοι εφάρμοσαν τα όσα συμφωνήσαμε. Οι προτάσεις παραμένουν ανενεργές. Το φαινόμενο όμως του θερμοκηπίου  επέρχεται ταχύτερα, απ' ότι όλοι περιμένανε. Η ορθή διαχείριση των υδατικών και εδαφικών πόρων είναι θέμα υψηλής εθνικής προτεραιότητας. Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι  ωραία χώρα, αλλά έρημη χώρα. Γι' αυτό πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες εφαρμογής των μέτρων αποτροπής. Ο γαρ καιρός εγγύς…