Αρθρο του Γιώργου Ανωμερίτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Τα Νέα
Σκανδαλολογία και αποσταθεροποίηση
1/10/2004
Ι. Η Κυβέρνηση της Ν. ∆. µπροστά στα πολιτικά αδιέξοδα, τα οποία σώρευσαν οι αλόγιστες προεκλογικές υποσχέσεις και το έλλειµµα στρατηγικής προοπτικής, προσπαθεί και πάλι να χρησιµοποιήσει την τακτική της σκανδαλολογίας, ως κύριο πολιτικό της εργαλείο. ΄Εχοντας ήδη επιδείξει µέσα σε λίγους µήνες ανικανότητα χειρισµού σοβαρών θεµάτων (Κυπριακό, Οικονοµία), διαχείρισης κρίσεων (CHINOOK) αντί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο σχεδιασµό του µέλλοντος της χώρας, όπως αυτή το αντιλαµβάνεται, ασχολείται µε το γκρέµισµα των κατακτήσεων των προηγουµένων κυβερνήσεων. Βλέπει το δικό της αύριο, ακυρώνοντας το χθες των άλλων.
Είναι γεγονός ότι η σκανδαλολογία του 1989 οδήγησε το κόµµα της Ν. ∆. στην εξουσία. Για να καταρρεύσει µετά την αποκάλυψη της αλήθειας το 1993. Φαίνεται ότι το πάθηµα του 89 - 93 δεν έγινε µάθηµα στη νέα ηγεσία. Η σηµερινή προσπάθεια σκανδαλολογίας µοιάζει µε µίζερη ασπρόµαυρη ταινία σε πολλαπλή επανάληψη, την οποία όµως έχουν βαρεθεί οι θεατές. Καλά θα κάνει λοιπόν η πολιτική ηγεσία της Ν. ∆., πριν εισάγει σε βαθιά κρίση την πολιτική ζωή του τόπου και αποσταθεροποιήσει κοινωνία και οικονοµία, να ανατρέξει στα απολογιστικά στοιχεία του «βρώµικου ο89» για να κατανοήσει τι προκάλεσε η πολιτική της σκανδαλολογίας και ποια ήταν η δικαστική ροή των γεγονότων εκείνων. Ακόµα κι όταν λόγω ενοχών δεν θέλει να κοιτάει προς τα πίσω, ας το κάνουν τα στελέχη της εκείνα, τα οποία πιστεύουν ότι η ιστορία διδάσκει.
ΙΙ. Την περίοδο 1986 - 89, οι µηχανισµοί της «Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων» µε Πρόεδρο τον Ι. Παλαιοκρασσά, εξέδωσαν ειδικό φυλλάδιο, µε τις πιο σηµαντικές γιο αυτούς περιπτώσεις «σκανδάλων». Ταυτόχρονα, µέσω ενός τριγώνου αναπαραγωγής (βουλευτές -φιλικός τύπος - επίορκοι δικαστές), κατήγγειλαν τα 700 περίπου σκάνδαλα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τα οποία τα 53 πολύ µεγάλα, τα υιοθέτησαν πολιτικά και τα ανέδειξαν στέλνοντας στα δικαστήρια, τον Ανδρέα Παπανδρέου, Υπουργούς, βουλευτές και εκατοντάδες στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η Ν.∆. εξέδωσε µάλιστα επίσηµο κοµµατικό έντυπο µε τίτλο «Χρήµα και ∆ιαφθορά - το πανόραµα των σκανδάλων - 1 τρισ. σε µίζες, κοµπίνες και απάτες». Ως πρώτο θέµα του καταλόγου του εντύπου φιγουράρει και πάλι, όπως τώρα, θέµα του Υ.ΕΘ.Α. µε τίτλο «η αγορά του αιώνα» (40 µαχητικά αεροσκάφη ΜΙΡΑΖ και 40 F 16 που επέφεραν ζηµιά 240 δισ. δρχ. Αλήθεια, σκέφθηκε κανείς από τους «συγγραφείς» της Ν.∆., να παρακολουθήσει τη δικαστική εξέλιξη όλων των καταγγελλοµένων από το κόµµα τους θεµάτων ; Αν δε το έκαναν, ας διαβάσουν τις επόµενες γραµµές. ΄Ισως θυµηθούν, αν και µε τις σηµερινές τους ενέργειες είναι βέβαιο ότι δεν θα διδαχθούν.
ΙΙΙ Από τα περίφηµα λοιπόν, υιοθετηµένα επισήµως από τη Ν.∆. «σκάνδαλα» :
- Εδιώχθησαν 478 δηµοκρατικοί πολίτες, στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Μετά από δικαστικές έρευνες σε 329 υποθέσεις δεν ασκήθηκε δίωξη και οι υποθέσεις αυτές κατέληξαν στο αρχείο.
- Με δικαστικές υποθέσεις, µετά από ακροαµατική διαδικασία, αθωώθηκαν 45 στελέχη.
- Με τελεσίδικα δικαστικά, τέλος, βουλεύµατα απαλλάχθηκαν 97 στελέχη.
Οι µόνοι που καταδικάσθηκαν σε µικρές ποινές φυλάκισης υπήρξαν τα θύµατα των Ειδικών ∆ικαστηρίων της «κόκκινης» δικαιοσύνης. Από τα στοιχεία και µόνο αυτά, αποκαλύπτεται το µέγεθος της απάτης, το οποίο διεπράχθη σε βάρος του λαού και του τόπου.
ΙV. ∆εν υπάρχει πολίτης, ο οποίος να επιθυµεί τη συγκάλυψη άνοµων πράξεων ατόµων, τα οποία διαχειρίζονται τις δηµόσιες υποθέσεις για προσπόριση προσωπικού οφέλους. Για κάθε υπόθεση κακοδιαχείρισης, υπάρχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. ΄Οποιος έχει στοιχεία, χωρίς να τα µετατρέπει σε έγγραφα πολιτικής τακτικής ή συγγραφής φαντασιώσεων συνταξιούχων δικαστικών, καλά θα κάνει να τα προσκοµίσει στην Εισαγγελία. Αν δεν το κάνει είναι συνένοχος. Αν όµως το κάνει, στα πλαίσια κοµµατικών εντολών, τότε είναι ένοχος ενόςµεγαλύτερου αδικήµατος, το οποίο πολιτικά κοινωνικά και οικονοµικά, ακούει στο όνοµα αποσταθεροποίηση. Κλείνοντας· στα τέλη του 1994 και παρά τη λαϊκή εντολή για τιµωρία των ενόχων (ΑΓΕΤ, κλπ),ο Ανδρέας Παπανδρέου, αντιλαµβανόµενος ότι Ευρωπαϊκή προοπτική και Ειδικά ∆ικαστήρια δε συνταιριάζουν, µε κάλεσε στο γραφείο του και πραγµατικά συγκινηµένος, µου εξεδήλωσε την πρόθεσή του «να κλείσουµε τον κύκλο τωνυποθέσεων κάθαρσης». Είχα απέναντί µου όχι τον ευγενή πολιτικό που ήξερα, αλλά έναν πραγµατικά µεγάλο ηγέτη, ο οποίος έβαλε τα συµφέροντα του τόπου, πάνω από τα συµφέροντα του κόµµατος. ΄Οποιοι δεν έχουν µνήµη, ας γυρίσουν τον τόπο πίσω. Ναµην ξεχάσουν όµως, ότι το 2004 δεν είναι 1989.