Κατάργηση ΕΛΙΜΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
Σε μια εποχή δημιουργίας νέων σύγχρονων σχημάτων διοίκησης, το ΥΕΝ καταργεί νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Α.Ε.) και δημιουργεί νέους κρατικούς φορείς, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υπερτροφικό κράτος. Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι η ενδυνάμωση του "γαλάζιου κράτους" με νέες στρατιές νεοδημοκρατικής νομενκλατούρας.
Η κατάργηση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) ως θυγατρικού ιδιωτικού νομικού προσώπου των Α.Ε. Λιμένων της χώρας και η δημιουργία στη θέση της , με τους ίδιους στόχους, ενός κρατικού φορέα (ΚΑΕΠΘ) αποδεικνύει ποιοι στο όνομα της αγοράς …. επεκτείνουν το κράτος.
Καταργείται δηλαδή ένα ευρωπαϊκού πρότυπου συντονιστικό εταιρικό όργανο για να κάνουμε ένα όμοιο κρατικό φορέα. Με μόνη αιτιολογία, ότι δεν λειτούργησε τα έτη 2004 - 2005 αποτελεσματικά (είχε ιδρυθεί το 2003) λες και κυβέρνηση ήταν κάποιοι άλλοι.
Μετά το Κέντρο Αναπτύξεως Λιμένων ήρθε η ώρα ενός ακόμα κρατικού φορέα, του Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης, με νέα όργανα διοίκησης, όπου στο Δ.Σ. του δεύτερου συμμετέχει και εκπρόσωπος του πρώτου! Φυσικά θα λειτουργούν εκτός ΑΣΕΠ και εκτός του νόμου 3429/2005 για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς….
Ευτυχώς μέχρι να συσταθούν και να λειτουργήσουν, βάσει των όσων προβλέπονται, θα έχουν έρθει οι επόμενες εκλογές και τα κρατικίστικα μοντέλα επί χάρτου των "επιτελών του Δ΄ ορόφου" θα ανατραπούν.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Γιατί διαλύσατε ένα Ν.Π.Ι.Δ. και στη θέση του φτιάξατε ένα παρόμοιο κρατικό φορέα υπό την άμεση εποπτεία μάλιστα Γενικού Γραμματέα Υπουργείου;
2.- Προς τι οι αναφορές του Γ.Γ. του ΥΕΝ, ότι "η ΕΛΙΜΕ δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους της" αφού η συνολική της σχεδόν λειτουργία είναι επί των ημερών της Κυβέρνησής σας;
3.- Την ώρα που υπήρχε επεξεργασμένο σχέδιο νόμου για τη ναυτική εργασία (Οργανισμός Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού) τι νόημα έχει η δημιουργία Ινστιτούτου, το οποίο θέλει 2-3 χρόνια για να στηθεί και να λειτουργήσει;
Αθήνα 05 Ιουλίου 2006
Ο ερωτών βουλευτής
Γ. Ανωμερίτης