Μεταπτυχιακά Τµήµατα των ΑΕΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ και
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευµάτων
Είναι γεγονός ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τα ΑΕΙ της χώρας µας προχώρησαν στη συγκρότηση µεταπτυχιακών Τµηµάτων, τα περισσότερα των οποίων παρέχουν σπουδαστικά προγράµµατα υψηλής στάθµης και τίτλους κύρους. Από τα 45 περίπου µεταπτυχιακά τµήµατα του 1990, σήµερα έχουν δηµιουργηθεί περίπου 270 τµήµατα, τα οποία καλύπτουν πλήθος επιστηµονικών εξειδικευµένων πεδίων.
Παρότι η τριτοβάθµια παιδεία στην Ελλάδα είναι δηµόσια, λόγω και του ιδιαίτερου κόστους παροχής µεταπτυχιακών τίτλων, τα ΑΕΙ της χώρας επιβάλουν δίδακτρα στους µεταπτυχιακούς φοιτητές, τα οποία ποικίλουν αναλόγως.
Ανεξαρτήτως, αν αυτό είναι σύννοµο ή όχι, παρατηρείται φέτος υψηλή ποσοστιαία αύξηση των διδάκτρων, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ελληνικές οικογένειες, των οποίων το εισόδηµα από την άφρονη κυβερνητική πολιτική συρρικνώνεται. Έντονη είναι η αντίδραση και των φοιτητών, οι οποίοι παρατηρούν ότι σε ορισµένα τµήµατα το ετήσιο κόστος είναι υψηλότερο ακόµη και γνωστών ΑΕΙ της αλλοδαπής.
Ερωτάται η κ. Υπουργός
1. Πόσα µεταπτυχιακά Τµήµατα λειτουργούν στα ΑΕΙ της χώρας και ποιος ο τίτλος τους κατά ΑΕΙ;
2. Ποιο είναι το ποσό των διδάκτρων για κάθε τµήµα, το οποίο καταβάλουν οι φοιτητές, για κάθε έτος σπουδών; Να παρατεθούν για όλα τα τµήµατα που λειτουργούσαν το έτος 2000 συγκριτικά στοιχεία (ποσά) µε το έτος 2005.
3. Υπάρχει δυνατότητα βάσει ισχύοντος θεσµικού πλαισίου συνεννόησης ή ελέγχου των ΑΕΙ από ΥΠΠΘ για τα ποσά τα οποία απαιτούν από τους φοιτητές και για τα οποία χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά;
Ζητούνται τα ακόλουθα στοιχεία, του συνηµµένου πίνακα:
Αθήνα, 05 Οκτωβρίου 2005
Ο Ερωτών βουλευτής
Γιώργος Ανωµερίτης