Πράσινο Λεκανοπεδίου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον
Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργο Σουφλιά
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Αθήνα κατέχει τη θλιβερή θέση της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μόλις 2 τ.μ. όταν η αναλογία αυτή έως το 2000 ήταν περίπου 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο. Χαρακτηριστικό της απόστασης που μας χωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι ότι τα δέκα μεγαλύτερα πάρκα της Αθήνας καλύπτουν έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων, όταν μόνο το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου ξεπερνά τα 2.500 στρέμματα και η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο φθάνει τα 9 τ.μ.
Οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης, δυστυχώς όμως παραμένουν αναξιοποίητοι. Οι χώροι του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, των στρατοπέδων της Δυτικής Αθήνας, του πρώην Ιπποδρόμου, του Ελαιώνα, του δάσους Παπαδημητρίου, κ.λ.π., δεν αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προεκλογικά είχατε υποσχεθεί και τελούν υπό μόνιμη απειλή και αμφισβήτηση.
Από όσα είχατε εξαγγείλει προεκλογικά για το περιβάλλον σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στα όρια των δήμων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Όσες χρηματοδοτήσεις δίνονταν για τη συντήρηση και την αξιοποίησή του έχουν περικοπεί. Η διοικητική αναβάθμιση και βελτίωση της στελέχωσης των αρμοδίων για το περιβάλλον υπηρεσιών, η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής, η βελτίωση του καθεστώτος πυροπροστασίας, κ.λ.π. φαίνεται ότι παραπέμπονται «στις καλένδες»!
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2006
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Ανωμερίτης