Αρχική Θέματα Δημοσιότητας Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα ΕΡΩΤΗΣΗ 14/12/04 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων

ΕΡΩΤΗΣΗ 14/12/04 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων

Κανονισμός Ε.Ε. για το βαμβάκι

Ερώτηση στην Βουλή πρός τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίµων
Κανονισµός της Ε.Ε.για το βαµβάκι
14/12/2004


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων


Μπροστά στα προβλήµατα τα οποία ανέκυψαν στην αγορά βάµβακος από την αδράνεια της Κυβέρνησης στις διαδικασίες ελέγχου του προϊόντος, εφευρέθηκε από τον Υπουργό ότι για όλα τα προβλήµατα φταίει «ο κακός Κανονισµός της Ε.Ε. επί Υπουργίας Ανωµερίτη το 2001».
Ξεχνάνε φυσικά να αναφέρουν ότι χάρις στις διαπραγµατευτικές πολιτικές τότε, της Agenda 2000, η χώρα µας πήρε 11 τρισ. δρχ. για τη Γεωργία εκ των οποίων, 7 τρισ. δρχ. επιδοτήσεις για την περίοδο 2000-2006.
Αποκρύπτουν φυσικά από τους αγρότες ότι το σηµερινό καθεστώς βάµβακος καθορίστηκε από την Κυβέρνηση της Ν.∆. το 1992, το οποίο και «κλείδωσε» βάσει της ρήτρας ειρήνης της GATT στη Συµφωνία µεταξύ Ε.Ο.Κ. και Η.Π.Α. Και αυτό δεν µπορεί να αλλάξει µε Κανονισµούς της Ε.Ε. παρά µόνο µε νέα Συµφωνία στα πλαίσια του Π.Ο.Ε.! Με τον Κανονισµό του 2001, παρά τις πιέσεις για ένα προϊόν που παράγουν µόνο η Ελλάδα και η Ισπανία, διατηρήθηκαν όλες οι βασικές παράµετροι του προϊόντος (770 εκ. Ευρώ και 1.137.750 τόνοι, µε ποσοστό συνυπευθυνότητας 0,6% για κάθε παράβαση, 1% άνω της εγγυηµένης ποσότητας, κ.λ.π.). Τις δε υπερβάσεις η Ελλάδα τις καταψήφισε. Η στήριξη της βαµβακοκαλλιέργειας είχε τρεις κύριους στόχους και αυτούς πρέπει να διατηρήσουµε:
(α) Να διατηρηθεί το προστατευτικό καθεστώς.
(β) Να προστατευθεί το εισόδηµα των βαµβακοπαραγωγών, ιδιαίτερα των παραδοσιακών περιοχών.
(γ) Να προστατευθεί το περιβάλλον και η ποιότητα του ελληνικού βαµβακιού.
Σηµειώνεται ότι η βαµβακοκαλλιέργεια καταναλώνει 600 εκατ. κ.µ. νερού, 290 χιλ. τόνους λιπάσµατα και 280 χιλ. τόνους φυτοφάρµακα ετησίως. Τα τελευταία 20 χρόνια οι καλλιεργούµενες εκτάσεις τριπλασιάστηκαν προκαλώντας τεράστια βλάβη στο περιβάλλον και στα εδάφη των παραδοσιακών περιοχών.
Με βάση τον «Κανονισµό Ανωµερίτη 2001» οι βαµβακοπαραγωγοί από τότε µέχρι πέρυσι απόλαυσαν κανονικές και υψηλές τιµές. ΄Αρα δε φταίει ο Κανονισµός, αλλά η ανικανότητα ορισµένων εκ των σηµερινών κυβερνώντων, που κινητοποιούσαν αγρότες µε ακραία διεκδικητικά συνθήµατα όπως «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», δηλαδή πλήρεις επιδοτήσεις για όλη την παραγωγή, ενώ γνωρίζουν ότι από το 1992, δεν µπορούµε να αυξήσουµε τα 770 εκατ. Ευρώ, λόγω των συµφωνιών της Ν.∆. το 1992. 


Ερωτάται ο κ. Υπουργός :


1. Αφού διαφωνείτε µε τον προηγούµενο Κανονισµό, θα πάτε αύριο κιόλας να τον αλλάξετε; Κάθε µέρα που θα περνάει χωρίς να προσφεύγετε για νέο Κανονισµό, θα είναι µια άµεση οµολογία της Κυβέρνησής σας, ότι δεν µπορείτε να φτιάξετε καλύτερο, άρα οι δηλώσεις σας είναι δηλώσεις εξαπάτησης των αγροτών.
2. Με δεδοµένη την ανακοίνωσή σας, ότι από τους φετινούς ελέγχους βρέθηκε ότι ποσοστό 42% των παραγωγών είχαν δηλώσει παραπάνω ποσότητες, τι σκοπεύετε να κάνετε;
3. Με δεδοµένη την ανακοίνωσή σας, ότι ένα 20% των παραγωγών έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, τι σκοπεύετε να κάνετε;
4. Πως σκοπεύετε να προστατεύσετε το εισόδηµα των πραγµατικών παραγωγών, οι οποίοι, από την ανικανότητά σας να διαχειρισθείτε το προϊόν, οδηγούνται σε µειωµένα εισοδήµατα.
5. Τελικά ποιος φταίει; Ο Κανονισµός 2001, οι Συµφωνίες Blair House του 1992 ή η ανικανότητα της διακυβέρνησής σας; Πως σκοπεύετε να ξεπεράσετε τις Συµφωνίες τις οποίες υπέγραψε η Κυβέρνηση της Ν.∆. το 1992; ΄Εχετε σχέδιο για το θέµα αυτό;